Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

 Κωνσταντινούπολη, μια πόλη με άρωμα αυτοκρατορίας

Γράφει: ο Γιώργος Παπαδόπουλος
 Μαθητής της Α’ Γυμνασίου



Φέτος το Πάσχα επισκέφθηκα την Κωνσταντινούπολη. Είναι μια πόλη μοναδική, μια πόλη ανάμεσα σε δύο ηπείρους που υπήρξε πρωτεύουσα δύο ισχυρών αυτοκρατοριών. Κατοικείται από 15 εκατομμύρια κατοίκους, πράγμα που σημαίνει πως έχει παντού και πάντα πολύ κόσμο. Η Πόλη έχει πολλές αντιθέσεις καθώς μπορείς να δεις τεράστια μεγαλοπρεπή κτίρια από την μία μεριά και μικρά φτωχά σπιτάκια από την άλλη. Επισκεφθήκαμε πολλά αξιοθέατα, όμως πέντε από αυτά μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και σας τα παρουσιάζω…
 
Αγία Σοφία
Η Αγία Σοφία είναι μια από τις πιο εμβληματικές εκκλησίες της χριστιανοσύνης. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε τζαμί. Αποτελείται από έναν κεντρικό τρούλο και δύο μικρότερους. Την επισκεφθήκαμε δύο φορές. Και τις δύο μείναμε άφωνοι και εντυπωσιαστήκαμε, αφού είναι ένα από τα πιο σπουδαία αρχιτεκτονικά θαύματα του κόσμου. Στεναχωρηθήκαμε όμως όταν μπήκαμε στον εσωτερικό χώρο, καθώς έπρεπε να βγάλουμε τα παπούτσια μας και οι γυναίκες έπρεπε να καλύψουν τα κεφάλια τους. Η πρώτη εκκλησία της Αγίας Σοφίας εγκαινιάστηκε το 360μΧ επί της αυτοκρατορίας του Κωνσταντίνου Β’ και ήταν αφιερωμένη στη Σοφία του Θεού. Λειτούργησε ως χριστιανικός ναός από το 537μΧ μέχρι το 1453μΧ. Στη συνέχεια μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος και αργότερα (από το 1935) σε μουσείο. Από το 2020, με απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λειτουργεί πάλι ως ισλαμικό τέμενος.

Μπλε Τζαμί 
Κοντά στην Αγία Σοφία βρίσκεται και το Μπλε Τζαμί. Είναι το εντυπωσιακό τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ Α΄. Ο ίδιος ήθελε με την αρχιτεκτονική του να ξεπεράσει την Αγία Σοφία. Είναι από τα διασημότερα τζαμιά του κόσμου, γνωστό, λόγω των μπλε πλακιδίων στο εσωτερικό του.

Τοπ Καπί
Το Τοπ Καπί βρίσκεται πίσω από την Αγία Σοφία. Ήτανε η κύρια κατοικία του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή, αμέσως μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχουν τέσσερις αυλές και πολλά κτίρια. Οι αυλές είναι τεράστιες και πολύ όμορφες. Όλα τα διαμερίσματα διέπονται από πολυτέλεια και είναι άκρως εντυπωσιακά.

Μεγάλο Παζάρι
Σχεδιάστηκε και αυτό από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή με σκοπό να γίνει το κέντρο του εμπορίου της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι μία φαντασίωση της ανατολικής πολυτέλειας. Αποτελείται από ζωγραφισμένες στοές γεμάτες καταστήματα που πουλάνε χαλιά, μπαχαρικά, κοσμήματα, σουβενίρ, ρούχα, αντίκες και επώνυμες τσάντες. Μπορείς να βολτάρεις εκεί μέσα για ώρες και να κάνεις τα καλύτερα παζάρια για να αγοράσεις αυτό που θέλεις. Το παζάρεμα είναι μια παραδοσιακή τακτική που αρέσει πολύ στους Τούρκους όταν εμπορεύονται πράγματα. Γύρω από το Μεγάλο Παζάρι υπάρχει ένας λαβύρινθος από δρόμους, που πουλάνε τα πάντα σε πολύ χαμηλές τιμές.


Κρουαζιέρα στον Βόσπορο
Η κρουαζιέρα στον Βόσπορο ήταν μία ανεπανάληπτη εμπειρία. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να θαυμάσει κανείς όλα τα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης και παράλληλα να διασκεδάσει με τις ανατολίτικες μουσικές που προσφέρει το πλοίο. Το ταξίδι στον Βόσπορο δίνει μια εντελώς διαφορετική οπτική για την Πόλη. Παραθαλάσσια αρχοντικά, όπως το Küçüksu, το Sadberk Hanim και το Sadullah Pasha, διακρίνονται κατά μήκος της κρουαζιέρας στο στενό του Βοσπόρου. Εντυπωσιακά δεσπόζει και το παλάτι Dolmabahçe, το οποίο έχει υπάρξει κατάλυμα για πολλές βασιλικές οικογένειες και πολιτικές προσωπικότητες.


Και στις δύο πλευρές του στενού του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης, δεσπόζει το φρούριο Rumeli αλλά και το φρούριο Anadolu τα οποία αξίζει να δείτε και να φωτογραφίσετε. Σχεδιάστηκαν από τον Μεχμέτ τον Πορθητή για να υπερασπιστούν την Κωνσταντινούπολη ενάντια στους εχθρούς και βρίσκονται στο στενότερο τμήμα του στενού.
Η Κωνσταντινούπολη είναι σημείο συνάντησης πολιτισμών, μια πόλη πασπαλισμένη με μπαχάρι Ανατολής και άρωμα Ευρώπης γίνεται ελκυστική και μοναδική για κάθε επισκέπτη!





Συνέντευξη με τον κ. Χρήστο Σωτηρακόπουλο

  Χρήστος Σωτηρακόπουλος:  "Το γήπεδο είναι το ιερό σημείο  που παίζονται τα πάντα!"  Συνέντευξη του κ. Χρήστου Σωτηρακόπουλου, στ...