Kυκλοφοριακό, μια μάστιγα της εποχής μας
Γράφει: η Λουιτζίνα Χατζηστρατήμαθήτρια της Στ’ τάξης
Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη είναι το «κυκλοφοριακό». Εκατομμύρια αυτοκίνητα διασχίζουν τους δρόμους και τις λεωφόρους συνεχώς, ρυπαίνοντας και μολύνοντας το περιβάλλον με τα καυσαέρια τους.
Σε όλες τις μεγάλες πόλεις οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται από το σπίτι στη δουλειά και αντίστροφα με αυτοκίνητα. Η κυκλοφορία γίνεται πάρα πολύ πυκνή ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα τα καυσιμα του πετρελαίου και της βενζίνης που καίγονται για να κινηθούν τα αυτοκίνητα, να δημιουργούν ένα νέφος επιβλαβές για τους ανθρώπους τα φυτά και τα ζώα.
Το νέφος ρύπανσης επιβαρύνει την υγεία και προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι και άλλες ασθένειες μπορούν να προκληθούν, όπως για παράδειγμα διάφορα είδη καρκίνων. Σοβαρές είναι και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το κυριότερο αέριο που περιέχεται στα καυσαέρια είναι το διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι υπεύθυνο για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του στρώματος του όζοντος.
Τα καυσαέρια σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου δημιουργούν ένα νέφος που παραμένει συνεχώς στην επιφάνεια της γης. Η βροχή και η υγρασία απορροφούν τις βλαβερές ουσίες από το νέφος προκαλώντας τη διάβρωση των αρχαίων μαρμάρινων γλυπτών. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη της μεταφοράς τους στους κλειστούς χώρους των μουσείων. Δυστυχώς όμως δεν πάντα εφικτό όλοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί να μπορούν να μεταφερθούν στα μουσεία. Έτσι τα αρχαία μνημεία σε μεγάλες πρωτεύουσες όπως το Παρίσι, τη Ρώμη και την Αθήνα, έχουν και θα έχουν πάντα φθορές εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα από τα καυσαέρια. Οι βλαβερές συνέπειες είναι εμφανείς ακόμα και στα νεότερα κτήρια (π.χ. ρυπαρές προσόψεις) αλλά και αφανείς, όπως στον σκελετό των κτηρίων από μπετόν.
Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι επίσης πολύ σοβαρές, διότι η υπερκατανάλωση καυσίμων προκαλεί φθορά στα αυτοκίνητα χωρίς όφελος. Επιπλέον, κάθε εργαζόμενος αναγκάζεται να ξοδεύει εκατοντάδες ώρες κάθε χρόνο μέσα στο αυτοκίνητο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εργασία, ψυχαγωγία και ανάπαυση.
Η μεγάλη κίνηση στους δρόμους από αυτοκίνητα, προκαλεί επίσης πολλά δυστυχήματα, μερικά από αυτά θανατηφόρα, που κοστίζουν ζωές ανθρώπων και ζώων. Στις μέρες μας οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες προτείνουν σαν λύση την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το κόστος αγοράς όμως προς το παρόν παραμένει υψηλό και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι αρκετά εμπορικά. Επιπλέον αρκετές χώρες μέσα από περιβαλλοντικές καμπάνιες, προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν άλλα μέσα μεταφοράς στη μετακίνηση τους, όπως το ποδήλατο ή το ηλεκτρικό πατίνι. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό, δεδομένου ότι δυσκολεύει τις μαζικές οικογενειακές μετακινήσεις. Επιπλέον, το ηλεκτρικό πατίνι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τους ηλικιωμένους. Μια άλλη λύση είναι οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα Μέσα Συγκοινωνίας και το Μετρό όπου μεταφέρονται μαζικά.