Τυρόπιτα κασάτα, η θεική τυρόπιτα Μετσόβου
Γράφει: η Αναστασία Μακρυγιάννη
μαθήτρια της Β’ τάξης
του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης
Η τραγανή παραδοσιακή τυρόπιτα (Κάσιου = τυρί, γνωστή με την εναλλακτική ονομασία κασάτα) από το Μέτσοβο, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα γευστικότερα branch που γαργαλούν τον ουρανίσκο. Φτιαγμένη με λεπτά φύλλα που μέσα τους κλείνουν το πιο διάσημο Ελληνικό τυρί που παράγει η περιοχή, τη φέτα, σίγουρα θα ενθουσιάσει τους μερακλήδες γευσιγνώστες.
Για υλικά θα χρειαστείτε
ταψί 38-40 εκ.
1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το άνοιγμα των φύλλων)
1/2 κουτ. σούπας αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
600 περίπου ml νερό
1 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο και χλιαρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1ο
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, σταδιακά προσθέτετε νερό και ζυμώνετε δυνατά με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη. Απλώνετε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο ρηχό σκεύος για να πάρει το σχήμα του, φροντίζοντας το πάχος της να μην ξεπερνάει τα 2εκ. Από πάνω σκορπίζετε τη φέτα να πάει παντού. Ραντίζετε με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο το μίγμα.
Βήμα 2ο
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Πιάνετε τη μία γωνία και τη φέρνετε στο κέντρο της ζύμης, δημιουργώντας ένα τρίγωνο με την κορυφή του στο κέντρο της ζύμης. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες 3 γωνίες σχηματίζοντας ένα νέο τετράγωνο και φροντίζετε τελικά η ζύμη να έχει πάχος περίπου ένα δάχτυλο.
Βήμα 3ο
Ζυμώνετε με δύναμη και απλώνετε ξανά τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο όπως προηγουμένως στο τετράγωνο σκεύος, ραντίζοντας και πάλι με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Φέρνετε και πάλι τις γωνίες στο κέντρο, δημιουργώντας ένα νέο τετράγωνο και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο το μίγμα και ζυμώνετε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ακόμη δύο φορές (συνολικά 4 νέα τετράγωνα, 4 ζυμώματα, 4 λαδώματα).
Βήμα 4ο
Την τελευταία φορά, αφού δημιουργηθεί το νέο τετράγωνο, μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά βουτυρωμένο ταψί, πιέζετε ελαφρά με τα δάχτυλα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Ψήνετε στο φούρνο για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί μέχρι το κέντρο για να γίνει τραγανή.
Tips για αρχάριους
Υπάρχουν και πιο σύνθετες παραλλαγές της, με περισσότερα «ξαναζυμώματα», που φτάνουν ή ξεπερνούν τα δέκα.
Το καλό πρόβειο βούτυρο της πρωτότυπης συνταγής είναι αποτελεί εγγύηση για το μεθυστικό άρωμα αλλά και την τραγανή υφή της.