Η
πιο ισχυρή χιονοθύελλα των τελευταίων χρόνων χτύπησε τη Νέα Υόρκη
Γράφει: ο Πέτρος Παπαδόπουλος, (Μαθητής της Ε’ Δημοτικού)
Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά, παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία ανησυχούν παρά πολύ τους επιστήμονες αλλά και τις κυβερνήσεις κρατών, που προβληματίζονται για το πώς θα προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών τους. Η τελευταία κακοκαιρία στην Νέα Υόρκη αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Η χιονοθύελλα της 18ης Νοεμβρίου 2022 στη Νέα Υόρκη πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Αμερικής. Κάποιοι μάλιστα δημοσιογράφοι τη χαρακτήρισαν ως «ιστορική», ενώ οι μετεωρολόγοι μίλησαν για μια καθαρά απρόβλεπτη κακοκαιρία, που όμοιά της δεν είχε εμφανιστεί ποτέ ξανά το μήνα Νοέμβριο.
Οι δρόμοι γέμισαν με χιόνι που έφτασε έως και τα δύο μέτρα, απειλήθηκαν περιουσίες, καταστράφηκαν κρατικές υποδομές, ακυρώθηκαν αεροπορικές πτήσεις από και προς τα διεθνή αεροδρόμια της πόλης, έκλεισαν μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δυστυχώς, παρά όλα τα μέτρα που ελήφθησαν, δύο άνθρωποι στην κομητεία Έρι της δυτικής Νέας Υόρκης1 έχασαν τη ζωή τους από το πολικό ψύχος.
Ανάλογες συνθήκες επικράτησαν τον Ιανουάριο του 2022 και στην Αθήνα, με την ξαφνική εισβολή του βαρομετρικού φαινομένου «Ελπίδα» και τους αποκλεισμένους επί ώρες οδηγούς στην Αττική οδό λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας. Ευτυχώς για καλή μας τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Η ταλαιπωρία, όμως, των πολιτών ήταν μεγάλη και η εμπειρία από μια τέτοια κακοκαιρία για άλλη μια φορά πρωτόγνωρη.
Το κλίμα αλλάζει και οι ζωές των ανθρώπων αλλάζουν μαζί του. Πολλοί κάνουν λόγο για μια ραγδαία κλιματική αλλαγή, η οποία απειλεί τη ζωή τού πλανήτη μας αλλά και τη καθημερινότητα μας.
Ο όρος «κλιματική αλλαγή» αναφέρεται στη μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα στις μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών, που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Παράξενες μεταβολές του καιρού, όπως υπερβολικοί και με μεγάλη διάρκεια καύσωνες, μεγάλα διαστήματα ξηρασίας, υπερβολικά ύψη βροχής, σφοδρές χιονοθύελλες, και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, αποτελούν μερικά σημεία της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται συχνά στις δραστηριότητες του ανθρώπου αλλά και στη γενικότερη μόλυνση του πλανήτη. Τα αποτελέσματα είναι εξίσου δραματικά τόσο για το κλίμα όσο και για τις ζωές όλων μας.
Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, οι πάγοι λιώνουν, τα δάση καταστρέφονται από τεράστιες πυρκαγιές, ενώ περιουσίες χάνονται σε μια στιγμή. ‘Άνθρωποι μπορεί να μείνουν χωρίς βασικά αγαθά όπως: φως, νερό, τροφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ζωές μπαίνουν σε κίνδυνο με αποτέλεσμα κάποιες φορές να έχουμε ανθρώπινες απώλειες.
Ο άνθρωπος φαίνεται τόσο αδύναμος μπροστά στη μανία του καιρού, την ίδια στιγμή που ο ίδιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το κακό που έχει προκαλέσει στον πλανήτη.
Για αυτό είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα επαναπροσδιορίσουν την καθημερινότητα μας αλλά και τον τρόπο διαβίωσης μας.
Η ανακύκλωση ειδών πρώτης ανάγκης όπως χαρτί, γυαλί και πλαστικό, αποτελεί ένα βήμα για τη μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, το έδαφος αλλά και τα υπόγεια ύδατα. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας για την κατασκευή άλλων αντικειμένων.
Η προστασία του φυσικού και υδάτινου περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες βοηθά σημαντικά στη διατήρηση του οικοσυστήματος αλλά και στην προστασία των φυσικών πόρων.2
Εάν προσέξουμε έστω και λίγο μπορεί να μην ξαναδούμε τέτοια χιονοθύελλα σαν αυτή της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο, μπορεί να δούμε λιγότερα ξαφνικά χιόνια στην Αθήνα την επόμενη χρονιά. Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Αλλιώς είμαστε χαμένοι από χέρι…
{2}Ν. 3983/2011 «Εθνική στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/56/ΕΚ)[]