Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Artemis Ι,

Artemis Ι, προορισμός... Σελήνη! μια αποστολή, γυναικεία υπόθεση

Γράφει: η Χριστίνα Παπαθεοδώρου,

 μαθήτρια της Στ’ Δημοτικού

Σε δύο χρόνια αναμένεται ίσως η πιο σημαντική «γυναικεία» στιγμή για τη  ανθρωπότητα, καθώς με το διαστημόπλοιο «Orion» της αποστολής Άρτεμις 1 θα μεταφερθεί η πρώτη γυναίκα στη Σελήνη. Ο εορτασμός της επετείου των 50 χρόνων από τη στιγμή που πάτησε άνθρωπος το πόδι του στη Σελήνη δεν είναι ο μόνος στόχος της NASA, αλλά αποτελεί προετοιμασία για ένα μεγαλύτερο επίτευγμα στο μέλλον, την κατάκτηση του πλανήτη Άρη.
Ο διάσημος φυσικός Στήβεν Χόκινγκ, σε ομιλία του στην Οξφόρδη, δήλωσε ότι το μέλλον του
ανθρώπου βρίσκεται στην κατάκτηση του διαστήματος. Τόνισε μάλιστα, ότι εάν ο άνθρωπος δεν κατακτήσει κάποιο πλανήτη μέσα στην επόμενη χιλιετία, τότε ίσως ο ίδιος να απειλείται με εξαφάνιση.
Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα είναι η γνωστή αστροναύτης Βαλεντίνα Τερεσκόβα. Το ταξίδι της δεν διήρκεσε παραπάνω από τρείς μέρες, ενώ η ίδια είχε επιλεχθεί μεταξύ 400 υποψηφίων για να είναι η πιλότος του διαστημόπλοιου Βοστόκ 6. 
Το ποσοστό των γυναικών που συμμετείχαν σε διαστημικά ταξίδια έως σήμερα αγγίζει μόλις το 11%, ενώ  σύμφωνα με τη NASA είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να υπάρξει ένα διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει μόνο γυναίκες.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για αυτό το μεγάλο εγχείρημα, στις 16 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μη επανδρωμένη αποστολή Άρτεμις 1. Σκοπός της ήταν να επαληθευτεί ότι η κάψουλα Orion, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του πυραύλου SLS, μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια κάποιο πλήρωμα στο μέλλον.
Η μεγάλη σημασία της αποστολής «Άρτεμις 1» δεν έχει να κάνει με το αν θα εξερευνήσει τη Σελήνη άντρας ή γυναίκα. Η αποστολή έχει πολύ σπουδαιότερο σκοπό και οι στόχοι της θα ολοκληρωθούν εφόσον επιτευχθεί η δημιουργία διαστημικού σταθμού και η μόνιμη παραμονή ανθρώπων στη Σελήνη και ίσως αργότερα στον Άρη. Η ανθρωπότητα και η επιστήμη αναμένουν να εξελιχθεί η τεχνολογία ώστε να διασφαλιστεί η ύπαρξη του ανθρώπινου είδους και σε άλλους πλανήτες. Το γεγονός ότι μια γυναίκα θα πάει στη Σελήνη, αποτελεί σημαντικό ιστορικό επίτευγμα για την κατάκτηση του διαστήματος και ταυτόχρονα δηλώνει ότι οι γυναίκες δεν είναι κατώτερες από τους άντρες. Ακολουθώντας το νέο πνεύμα της εποχής, η NASA έχει σαν στόχο τα αποκλειστικά κριτήρια της επιλογής πληρώματος να σχετίζονται με την αξία και τα ουσιαστικά προσόντα και όχι με το φύλο ή την εθνικότητα. 
 Όπως είχε δηλώσει και ο πρώτος αφροαμερικανός αρχηγός της NASA, «το να είμαι ο πρώτος αφροαμερικανός διευθυντής είναι ωραίο και καλό, αλλά αυτό που θέλω να εξασφαλίσω είναι πως δεν θα είμαι ο τελευταίος», αυτό σημαίνει πως αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί σε όλες τις μελλοντικές αποστολές.

Chappell Roan:

Chappell Roan : Η τραγουδίστρια φαινόμενο και η άνοδός της μέσω των social media   Γράφει:  ο Νικόλας Δοβλέτης,   μαθητής  της Γ’  τά...