Διαδίκτυο,
η ψηφιακή παγίδα της καθημερινότητάς μας
Γράφουν: Δανάη-Ειρήνη Σκιαδά και Χριστίνα Παπαθεοδώρου (μαθήτριες της Ε΄ Δημοτικού)
Σήμερα σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είναι «κολλημένοι» στις οθόνες μιας ψηφιακής συσκευής χωρίς να κατανοούν ότι κάνουν κακό στην υγεία τους. Είναι ανάγκη για την ασφάλειά τους, να γνωρίζουν τις απαραίτητες προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.
Κάθε μέρα «αγκαλιά» με τον υπολογιστή, το κινητό, το τάμπλετ και άλλες συσκευές!
Τα παιδιά και οι έφηβοι καθημερινά έρχονται σε επαφή με κινδύνους που συναντούν στον αχανή κόσμο του διαδικτύου, οι οποίοι είναι ικανοί να επηρεάσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία τους.
Ανησυχητικά εμφανίζονται τα στοιχεία από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Καθημερινή». Σε δείγμα 13.000 μαθητών ηλικίας μεταξύ 12 έως 18 ετών το 70% των παιδιών κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία.
(πατήστε εδώ)Ο εθισμός στο διαδίκτυο μοιάζει να είναι αντίστοιχος με τον εθισμό σε διάφορες επικίνδυνες ουσίες. Τα παιδιά που εθίζονται εμφανίζουν απόμακρη συμπεριφορά, συνήθως αμελούν τις δραστηριότητές τους, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος να παρουσιάσουν σοβαρά οφθαλμικά και ορθοπεδικά προβλήματα.
Αναζητούν τη διασκέδαση μέσα από τις ψηφιακές συσκευές συμμετέχοντας σε παιχνίδια και εφαρμογές των κοινωνικών δικτύων, καταναλώνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο από την καθημερινότητά τους. Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας δείχνουν ότι το 10% των μαθητών δημοτικού και το 20% των μαθητών γυμνασίου δεν θα ενημερώσουν τους γονείς τους αν θα συναντήσουν κάποιο περιστατικό που θα τους αναστατώσει κατά τη διάρκεια της πλοήγησης τους στο διαδίκτυο.
 |
Πηγή: http//safeinternet4kikds |
Οι έφηβοι μεταξύ 13 έως 16 χρόνων που εθίζονται στο διαδίκτυο αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται πιο ευάλωτοι σε αρνητικά σχόλια που συναντούν στα κοινωνικά δίκτυα ή τα βιντεοπαιχνίδια.
Η προστασία των παιδιών από τη χρήση του διαδικτύου πρέπει να γίνει μέσα από σωστή ενημέρωση αλλά και λογική χρήση των ψηφιακών συσκευών.
Για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωσή τους στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων, ώστε να αντιληφθούν τόσο τον ασφαλή τρόπο πλοήγησής τους, αλλά και για τους κινδύνους που θα συναντήσουν. Ο αθλητισμός αποτελεί μια καλή δραστηριότητα που αποσπά τα παιδιά από τις ψηφιακές συσκευές, ενισχύει την κοινωνικότητά τους, την ομαδική διάθεση και τη συνεργασία.
Η συμμετοχή επίσης σε πολιτιστικές δράσεις, όπως θεατρικές ομάδες, μουσικές μπάντες, αυξάνει τη θετική διάθεση των παιδιών και ενισχύει τη δημιουργικότητά τους.
Το διαδίκτυο, αν και είναι πολύ εντυπωσιακό και αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, δεν θα πρέπει να απορροφά την πραγματική μας ζωή ούτε την κοινωνική μας διάθεση.